Skip to main content

Hanna Lindbom försvarar sin doktorsavhandling om förmåga och förmågebedömning

– Published 12 December 2019

Fredagen den 31 januari 2020 försvarar Hanna Lindbom sin doktorsavhandling med titeln ”Improving capability assessments for disaster risk management”. Avhandlingen handlar om hur förmågebedömningar kan stödja beslut för att öka hante­ringsförmågan och minska konsekvenserna av framtida katastrofer. Ett exempel på beslut är när räddningstjänsten överväger att investera i ny utrustning för att öka sin förmåga att pumpa vatten och bygga fördämningar vid en översvämning.

Dagens förmågebedömningar är bristfälliga när det kommer till att vägleda beslutsfattare om åtgärder för att öka förmågan. Anledningen är att bedömningarna ofta enbart fokuserar på tillgängliga resurser. I ett försök att förbättra förmågebedömningarna föreslår jag ett nytt sätt att bedöma förmåga, där förmåga relateras till att en aktör, till exempel en räddningstjänst, utför olika uppgifter för att minska konsekvenserna av en händelse. Vilka resurser som finns är självklart en viktig aspekt av detta, men centralt är också hur resurserna används och vilken effekt detta får på konsekvenserna.

Frågan blir då om det föreslagna sättet att bedöma förmåga i praktiken ger beslutsfattare bättre underlag jämfört med förmågebedömningar som enbart fokuserar på resurser. För att undersöka detta har jag genomfört flera experimentella studier. Representanter från svensk räddningstjänst och kommunal och regional krisberedskap har deltagit i studierna, som bland annat har fokuserat på kommuners förmåga att hantera skogsbränder och över­svämningar. Resultaten visar att det föreslagna synsättet verkar fungera bättre som besluts­underlag, och därmed kan ytterligare forskning på att utveckla det föreslagna sättet att bedöma förmåga motiveras.

Datum och tid: fredagen den 31 januari 2020, kl. 10:15
Plats: 
sal V:B, V-huset, Lunds tekniska högskola, John Ericssons väg 1, Lund
Språk: svenska